vrijdag 4 mei 2012

Dik worden van koolhydraten?


Dik worden van koolhydraten?







Ik wil deze mythe hierbij direct ontkrachten. Mensen worden vooral dik van alle 'witte' koolhydraten inclusief wat ze daarbij serveren aan jus en saus. Geschilde gekookte aardappels met veel jus op een bord met een groot stuk vlees en weinig groenten....dit is dikmakend en sterk verzurend.


Het is belangrijk om eerst goed het verschil in de 3 typen koolhydraten te begrijpen:


1. Enkelvoudige koolhydraten: suiker; suikerklontjes, witte suiker, snoep.
2. Meervoudige koolhydraten: witmeel; witte pasta, witte rijst, witbrood, fabrieks tarwebrood.
3. Complexe koolhydraten: alle soorten zuurdesembrood en bruin volkorenbrood van de natuurwinkel of goede bakker, alle soorten bonen, gierst, spelt, boekweit, bruine pasta, zilvervliesrijst, etc.


Zorg ervoor dat je de typen 1 en 2 zoveel mogelijk aan de kant zet, en vooral van type 3 goed gaat eten. Meervoudige koolhydraten zorgen als enige voedingsstof voor een 'schone verbranding' in je lijf. Eet je deze niet, dan blijven er teveel afvalstoffen in je lichaam hangen, wat voor veel problemen kan zorgen.

Een 'low-carb' dieet kan je maar een paar weken doen wil je je gezondheid niet schaden. Dit omdat je ten eerste geen vezels meer binnenkrijgt, dit is funest voor je verbranding en voor je darmen (stoelgang). Je gaat automatisch meer eiwitten eten wat voor een snelle verzuring zorgt, en een bijna giftige verbranding teweeg brengt, wat je al snel aan je stoelgang gaat merken.

Zie je lijf als een auto; wanneer er verkeerde brandstof ingaat, zal de auto gaan roken en het niet meer goed doen.

Daarnaast zorgt type 3 ervoor dat je verbrandingsvuurtje hoog blijft. Eet je deze niet, dan dooft het vuur waardoor je je eten niet snel genoeg verbrandt, en je snel aankomt. Zie je lijf als een openhaard, wanneer je er geen hout ingooit, gaat het vuur uit.


En als laatste hele belangrijke: Vezels!


De vezels in de type 3 koolhydraten zorgen voor een verzadigd gevoel, maar ook maken ze je darmen schoon, waardoor je gezonder blijft. Ook helpen vezels het cholesterol laag te houden omdat vezels vetten kunnen absorberen. Je stoelgang vaart er wel bij, en dit zie je uiteindelijk ook terug in je gewicht!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten